2010-04-14 11:06:56• hírek • MTI

Basescu változtatásokat szorgalmaz

Traian Bosescu aki kétpárti parlament mellett tette le a garast, egy televíziós műsorban beszélt a választási rendszerről. Kifejtette, hogy a kormányzás hatékonysága érdekében sokkal szerencsésebb lenne a 10 százalékos parlamenti küszöb és az egyéni választókerületes többségi szavazási rendszer bevezetése, hogy a parlamentbe jutott pártok ne kényszerüljenek folyamatosan koalíciókötésekre.

A legutóbbi romániai parlamenti választáson is egyéni választási kerületekben indultak a jelöltek, de a mandátumok elosztása arányosan történt. Basescu viszont azt akarja, hogy az arányosság elve nélkül, egyéni választókerületes többségi rendszer honosuljon meg Romániában. Basescu korábban országos népszavazást is kiírt ebben a kérdésben.
Szerinte csak így alakulhatna ki a parlamentben az a felállás, hogy két nagy párt jut be, amely mellett esetleg még egy kisebb politikai erő is helyet kap a törvényhozó testületben. A két nagy párt pedig egymást váltaná a hatalomban, ami Basescu szerint hatékonyabbá teheti a kormányzást.

A megemelt parlamenti küszöb szinte lehetetlenné tenné, hogy a lakosság 6,5 százalékát kitevő romániai magyarság képviselőket küldjön a román törvényhozásba. Édler András, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője a Mediafax hírügynökségnek kedden úgy nyilatkozott, hogy az emelt küszöb végérvényesen "kitiltaná" a román parlamentből a romániai magyarság képviselőit, ami szerinte elfogadhatatlan egy demokratikus államban.

Basescu ötletét támogatja az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is, amely szóvivője révén közölte, hogy ők is egyetértenek a tízszázalékos parlamenti küszöb bevezetésével. Varujan Vosganian, a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa szerint Basescu ezzel a kijelentésével az RMDSZ-t akarta figyelmeztetni, amely most a Basescut támogató Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt kormányoz.


Traian Basescu
Traian Basescu - sajtótájékoztatón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: